Старовинний рецепт паски від Ярослави Руденко
- Випікати паску слід в гарному настрої. Адже паска – це не просто смачна, солодка випічка, а обрядовий хліб, який готують на Великдень, - говорить Ярослава Руденко.
Для тіста треба взяти гарне, високого гатунку борошно. Тісто краще вимішувати руками. .Випікати паску потрібно в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 170-200 градусів.
Рецепт приготування паски:
- 1 кг борошна
- 300 мл молока
- 7 яєць (одне береться для змащування верху)
- 1,3-1,5 склянки цукру
- 250 грамів м'якого вершкового масла
- жменя родзинок 50 грамів
- свіжих дріжджів 3/4
- чайної ложки солі 1/2
- чайну ложку ваніліну
- 50 грамів мигдалю (за бажанням)
- 50 грамів цукатів (за бажанням)
Приготування:
Перше, що потрібно зробити - це приготувати опару. Для цього, молоко підігрійте до теплого стану, розчиніть у ньому дріжджі, 1 столову ложку цукру, додайте половину борошна і добре перемішайте. Поставте тісто підходити, щоб воно збільшилося вдвічі та покрилося бульбашками (зазвичай на це потрібно півгодини).
Тепер, на основі опари, можна готувати тісто.
Візьміть 3 жовтки і 3 цілих яйця, розітріть з цукром і сіллю (3 білки залишаються для глазурі).
Обережно додайте яєчну суміш в тісто, додайте другу частину борошна і добре перемішайте. Потім розтопіть на водяній бані масло і додайте його в тісто, знову перемішайте. Тепер в тісто можна додати родзинки, сухофрукти, ваніль, мускатний горіх та ін.
Вимішувати тісто потрібно близько 20 хвилин - так, щоб воно добре відокремлювався від рук.
Після того, як тісто вимішане, накрийте його рушником і залиште в теплому місці настоюватися в середньому на 2 години. При цьому, за тістом для паски потрібно доглядати. Як тільки тісто підніметься перший раз, акуратно руками за годинниковою стрілкою опустіть його (сильно не вимішуючи), знову накрийте рушником і залиште настоюватися. Якщо хочете, можете повторити ще один раз.
Збийте 1 яйце з 1 столовою ложкою води (для того, щоб змастити верх паски). Тепер прийшов час розподіляти тісто по формах (попередньо змазаних маслом). Заливати тісто потрібно не більше ніж наполовину. Коли тісто збільшиться в об'ємі до 3/4 формочки, змастіть його збитим яйцем.Поставте тісто в формочках в розігріту духовку в середньому на 60 хвилин. Щоб верх паски не підгорів, після того, як він підрум'яниться, потрібно накрити його кружечком паперу, змоченим водою. Коли паска буде готова, змастіть її білкової сумішшю і посипте цукатами, шоколадом, горіхами або спеціальної присипкою для паски.